Moja zgodba

Sanje male deklice Mundi, ki se je sprehajala po črno-belih tipkah, ob zvokih klasične glasbe z rokami sledila glasbenemu toku in nezavedno dirigirala najlepše melodije, so se uresničile in jo popeljale v čudoviti svet glasbe. Takrat se še ni zavedala, da je že tedaj odprla vrata poti, po kateri hodi še danes.

Zelo sem hvaležna mali deklici, da je v meni prebudila moč slediti svojemu srcu in se podati v lepe, vendar zahtevne »vode«. Sprva sem se z dirigiranjem ukvarjala ljubiteljsko, a se je to kmalu spremenilo, saj mi je delo z amaterskim orkestrom (Pihalnim orkestrom Lesce) dalo več, kot bi si kadarkoli lahko predstavljala.

Mladostna zagnanost, vztrajnost, volja in trdo delo so prinesli napredek. Moje uspehe so opazili tudi v tujini, zato sem dobila vabilo za študij na Nizozemskem pri maestru Janu Cobru. Po mojem prepričanju tudi ni naključje, da sem bila v času diplome zaposlena kot tolkalistka v Orkestru Slovenske vojske. Zaključek študija leta 2002 je bil namreč moj dirigentski debi z Orkestrom Slovenske vojske in lepa radijska kritika mi je dala zagon za naprej. Vse od tedaj sem »zadnji sedež« orkestra menjala za »prvega«, asistirala številnim dirigentom in v njem kot dirigentka tudi umetniško delovala, skupaj skoraj 18 let.

Na študiju na Nizozemskem sem spoznala, kako pomembno je nadaljnje izobraževanje, zato sem nadaljevala študij dirigiranja pri maestru Marku Letonji na Akademiji za glasbo v Ljubljani in se izpopolnjevala na mednarodnih seminarjih pri maestrih Jormu Panulu, Georgeu Pehlivanianu ter Dejanu Saviću za operno dirigiranje . Izkušnje s simfoničnimi orkestri in raznovrstni projekti različnih zasedb so mi odprle uvid v široko paleto glasbenega delovanja in poustvarjanja vseh glasbenih zvrsti.

Zdaj sem krenila na samostojno glasbeno pot. Tretja nagrada in posebna nagrada za najboljšo dirigentko na mednarodnem dirigentskem tekmovanju v Brașovu v Romuniji mi je odprla nove karierne poti, uvrstitev v polfinale opernega dirigentskega tekmovanja Blue Danube z orkestrom Državne opere Stara Zagora v Bolgariji pa je še poglobila mojo ljubezen do opernega poustvarjanja in mi prinesla mednarodna sodelovanja.

Poleg dirigentske kariere pa na svoji poti želim še naprej predajati svoje dosedanje znanje in izkušnje mladim generacijam. Največji poudarek namenjam dirigiranju, ki sem mu posvetila veliko svojega delovnega časa in izobraževanja na uglednih akademijah, seminarjih in izpopolnjevanjih.  Vedno bolj se zavedam, kako bistvena sta nenehno delovanje in nadgradnja znanja s tega področja, hkrati pa so me izkušnje prepričale, da je z dirigiranjem pomembno začeti čim prej, ko se naše glasbeno življenje šele začne popisovati z notami in s partiturami izbranih vsebin. Verjamem, da bi bila moja pot mnogo lažja, če bi mi bilo kot mali deklici omogočeno vsaj malo pokukati v dirigentski svet.

Andreja Šolar